Minder regels? Graag!

Met een frisbee een spel spelen is zo leuk. Of ik nou les geef op een basisschool of voor een groep collega’s, iedereen raakt aangestoken door de vliegende plastic schijf. En omdat het zo leuk is, is er in zo’n les of workshop zelden behoefte aan een scheids. Nu kent onze sport ook geen scheids. We passen zelf de regels toe en samen met de tegenstander lossen we overtredingen op. Voor organisaties levert dat bij een teambuilding leuke inzichten op.

Frisbeeclinics; minder regels? Graag!

Zo verzorgde ik een workshop aan een team waarbij ze zelf een spel konden bedenken. Er was allerlei materiaal aanwezig en natuurlijk hadden ze net kennis gemaakt met goede frisbees en hoe je daarmee kunt gooien en vangen.
Het team bedacht een heel origineel spel met daarbij een aantal regels, zoals bijvoorbeeld hoe groot het veld was. Toen we het eens waren over de regels werd er gespeeld. Al snel rende iedereen over het veld en werd er samen gespeeld, punten gemaakt en veel gelachen als er iets mis ging. Ook werd massaal regels overtreden. Soms werd er dan iets geroepen en het probleem opgelost, maar ook vaak helemaal niet. In dit geval maakte zich bijvoorbeeld niemand zich druk of de schijf nu wel of niet in het speelveld werd gevangen.
Na even kort gespeeld te hebben, werd het spel stil gelegd en besproken. Was het leuk, werkten de regels, hoe kon het beter? Er werd wat heen en weer gesproken over een en ander. Na een minuut of wat gooide ik het er maar eens in: “Wat was de eerste regel die jullie bedacht hadden?” Niemand die het nog wist. “De witte pylonen markeerden de hoeken van het speelveld?” Iedereen herinnerde het zich nu weer: er was een regel dat je binnen het speelveld moest spelen. Maar tijdens het spelen had niemand er last van, de regel droeg niet bij aan het spel. Niemand die zich er dus aan hield maar ook niemand die overtredingen meldde.

Elke organisatie heeft zulke regels. Regels die niet bijdragen aan het doel, waar niemand zich aan houdt totdat misschien een controller er over begint. Ga op zoek naar de overbodige regels en schaf ze af. Hoe herken je ze? Als ze massaal worden overtreden en niemand zich daar druk over maakt omdat het beter zonder kan dan met.