VS pakt tweemaal goud op WJUC2018, Lage Landen succesvol

Oranje geeft alles tegen de VS (foto: Martine Bootsma)

Voorlopig staat er nog geen maat op de VS. Bij zowel bij de mannen als bij de vrouwen wonnen de VS de finales van het wereldkampioenschap ultimate voor junioren ongeslagen.
In de mannen-finale versloegen de VS Canada met 15-10, het brons ging naar Frankrijk ten koste van een leeg-gestreden België. Bij de vrouwen versloegen de VS in de finale eenvoudig Colombia, brons was voor Canada ten koste van Duitsland.
Slechts tweemaal moesten de VS diep gaan voor de overwinning. De VS vrouwen ontsnapten in de poule met 15-14 tegen Oranje. De Belgische mannen wisten in de halve finale tot 13-13 gelijke tred te houden met de VS om uiteindelijk toch het hoofd te moeten buigen: 15-13.
Oranje vrouwen redden het net niet
De Lage landen hebben prima prestaties geleverd: de Oranje dames misten nipt de halve finales en legden beslag op de 5e plek. De ploeg heeft 4 absolute uitblinkers met Lola Dam, Floor Keularts, Anne Minnaard en Janne Jansen die ook al schitterden op het WK voor clubs eerder deze zomer met GRUT. De ploeg werd uitstekend gecoacht en het collectief werd in de loop van het toernooi steeds hechter. Dat werd beloont met een 2e plaats in poule B achter de VS. In de power-poule ging het helaas net mis. Tegen Duitsland werd na een 13-11 voorsprong de winst toch nog uit handen gegeven. De daarop volgende wedstrijd nam Oranje nog wel revanche tegen Colombia voor de verloren troost-finale in 2016 door in extremis met 13-12 te winnen. Door winst van Duitsland tegen Japan had die winst echter geen consequentie: er moest nu gewonnen worden van Canada om ten koste van Canada de halve finales te kunnen bereiken. Blessures dunden de ploeg helaas uit waardoor het uiterste gevraagd werd van de nog fitte speelsters. Tegen Canada bleek dat niet genoeg. Tegen Japan lukte het Oranje gelukkig wel om de 5e plaats veilig te stellen.
De Nederlandse mannen wisten met een reeks van 3 overwinningen onder in het schema een verdienstelijke 13e plaats te pakken.
België grijpt net mis
De Belgische mannen hebben een goede campagne afgeleverd. Na een sterke poule-ronde met slechts een verlies-partij tegen Canada eindigde de Belgen als 2e in hun poule achter Canada. In de kwartfinale werd gedecideerd afgerekend met Nieuw-Zeeland waarna de VS in de halve finale de ploeg opwachtte. Geleid door sterkhouders Arvid Orlovkis en Benjamin Jonkers pakten de Belgen bij het begin van de 2e helft zelfs brutaal de voorsprong. Na een break van de VS, bleven de ploegen om en om scoren tot bij een 14-13 stand in voordeel van de VS deze de break wisten te maken en zo de winst te pakken met 15-13.
De Belgen hadden daarmee al hun kruit verschoten en verloren de troostfinale van Frankrijk. Toch heeft de ploeg tegen de VS bewezen dat het over veel talent beschikt.
WK in Leeuwarden in 2020
In 2020 worden in Leeuwarden de WK voor ultimate en GUTS voor landenploegen gehouden. Een prettig vooruitzicht voor de bondscoaches van Nederland en België dat er veel jong talent tegen die tijd in staat zal zijn de nationale ploegen te versterken.