FRISBEESPORT IN HET KORT

Het gooien van een schijf die door de lucht zweeft heeft iets magisch. Er bestaan verschillende frisbeesporten, die met verschillende wedstrijdfrisbees worden gespeeld. Straffen bestaan niet in onze sport en daarom heeft een scheidsrechter geen nut. Je tegenstander is je spiegel, die je nodig hebt om te kunnen spelen.
Image

Individueel kent frisbeesport

Disc Golf, Field events en Freestyle.

Disc Golf is in Finland, Tsjechië, Estland en natuurlijk de VS erg populair en begint langzaam maar zeker ook in andere landen waaronder Nederland aan te slaan. Het spel lijkt op het ‘gewone’ golf: doel is om in zo min mogelijk worpen met de schijf een parcours te spelen. Een parcours bestaat uit een aantal holes die elk zo hun eigen karakter hebben. Bij Disc Golf gebruikt een speler voor verschillende situaties verschillende schijven als een distance driver, fairway driver of een putter.

Field events zijn een aantal disciplines die je kunt spelen met een schijf. Distance, accuracy, TRC (Throw, Run, Catch) en MTA (Maximum Time Aloft) en Discathon horen hiertoe.

Freestyle is een tak waarbij de beoefenaar met een draaiende schijf een choreografie laat zien. Het is de enige frisbeesport waarbij jurering de winnaar bepaalt. Field Events en Freestyle wordt door een select groepje liefhebbers gespeeld.

 

Teamsporten met een frisbee zijn DDC en Ultimate.

Ultimate is de grootste en meest verspreidde frisbeesport. Een team bestaat uit tot wel 25 spelers waarvan er 7 op het veld staan. Doel is door middel van samenspel de schijf te vangen in de eindzone van de tegenstander.  Degene met de frisbee in handen mag niet lopen, en eenmaal gegooid moet de frisbee in het veld worden gevangen. Lukt dat dan gaat de aanval verder. Zo niet dan krijgt het andere team schijfbezit en gaat deze proberen het punt te maken.

DDC staat voor double disc court. Dit spel wordt gespeeld met 2 teams met 2 spelers en 2 frisbees. Beide teams staan in een vierkant die 10-12 meters van elkaar liggen. Doel is om de schijf in het vak van de tegenstander op de grond te krijgen. Lukt dat dan scoor je een punt. Gooi je buiten het vak van de tegenstander dan ontvangen zij een punt. Een schijf die je vangt in je vak mag je direct weer terug gooien om een tweede punt proberen te scoren.