U20 dames derde op sterk bezet TT

De U20 Dames, in voorbereiding op het WJUC van deze zomer in Canada, waren daar dit jaar nu voor de tweede keer voor een verdere lakmoestest. Met aanwezigheid van bijna de gehele Europese top ( Iceni, Yaka, Gentleladies en Mantis ) en sowieso tien van de zestien aanwezige teams die naar WUCC in Cincinnati gaan, konden onze meiden zich vooraf opmaken voor een zwaar toernooi. Maar de eerste twee dagen werden meer dan uitstekend doorstaan.

U20 dames derde op sterk bezet TT
De ploeg rond GRUT-toppers Floor, Lola, Anne en Janne, aangevuld met AUC-kanjer Isa en verder zo’n beetje het hele Airborn outdoor damesteam, begon op vrijdag met een makkelijke 12-6 overwinning op het Deense Ultimate Dragons, gevolgd door een duidelijke 15-2 winst tegen de Italiaanse U23-ploeg. Daarna volgde de grootste verrassing van de dag, iets waarvan bij iedereen in Europa de mond openviel van verbazing, namelijk winst op zesvoudig Europees kampioen Iceni. Tegen de Londense sterrenploeg won U20 knap in universe, 10-9. Zie foto voor de blijdschap na afloop van dat ongelooflijke duel.

De laatste pot op vrijdag was zwaar. De speelsters waren moe van drie wedstrijden op dit niveau in de warmte, maar persten er een 9-7 overwinning tegen de Engelse nr3 SYC uit. Op zaterdagochtend volgde er een prachtige 9-8 winstpartij op thuisploeg Gentleladies, al jaren ongenaakbaar in onze regio Central. De laatste game in de powerpool werd een ware veldslag, maar daardoor een mooi leermoment voor dit Jong Oranje. Tegenstander Nice Bristols, regelmatig tweede van GB, deed alles om net NJT uit haar ritme te halen en toonde zich zeker niet ‘nice’. Minstens veertig calls, waarvan vele onnodige travelcalls op onze handlers, daarnaast veel te vaak te dichtbij marken. Even goed wisten de U20-meiden deze match “uglimate” toch met 10-9 winnend af te sluiten.

Daarna was de kwartfinale tegen Mantis. Dit Weense team speelde een slimme zone, beducht voor het gevaar van de diepe worpen van met name Anne, Janne en Floor, waar de cutters van Nederland maar moeizaam doorheen kwamen. Toch wist Jong Oranje middels een break een voorsprong te pakken en speelde toen haar aanvallen uit met de universe line, omdat inmiddels veel speelsters er doorheen zaten. Het werd 9-6 tegen deze Europese nr5.

Op zondagochtend volgde de semifinale tegen YAKA, nr3 van Europa. Deze Parijse ploeg met onze eigen Paula Baas, aangevuld met enkele Amerikaanse toppers, had in de powerpool van Iceni verloren, maar was vastbesloten de eindstrijd te halen. U20 zat deze derde dag niet lekker in haar vel, probeerde enkele nieuwe zaken ( omdat men niet hier was gekomen om dit toernooi per sé te winnen ! ) en verloor terecht met 6-9. Toch wist de ploeg zich nogmaals op te richten. Tegen SYC wonnen onze jonge dames ook de herkansing, weliswaar in universe 10-9. Dus heel knap derde op zo’n sterk toernooi : erg, erg goed gedaan. Hulde ook voor de coaches Michel en Chris !

Mantis won de Alpen-battle tegen ZUF uit Zürich om plek zeven en Gentle werd vijfde tegen het Hamburgse Seagulls, ook al zo’n WUCC-ploeg. In de finale kreeg YAKA haar revanche tegen topper Iceni. De francaises lieten met 15-9 duidelijk zien dat straks in Cincinnati dit YAKA Europa’s sterkste troef is tegen het geweld van vijf Amerikaanse, drie Colombiaanse, drie Canadese, drie Japanse en twee Australische topteams.